понеділок, 7 листопада 2016 р.

Як протистояти насильству

Як протистояти насильству
Наси́льство — це застосування силових методів, або психологічного тиску за допомогою погроз, свідомо спрямованих на слабких або тих, хто не може чинити опір. Тобто, будь-яке застосування сили по відношенню до беззахисних. 
Якщо не вдалося розв’язати проблему шляхом обговорення, відбувається ескалація конфлікту. Учасники конфліктної ситуації можуть виявляти агресію одне до одного, вдатися до насилля.


 Вияви агресивної поведінки й насильства однаково негативно впливають на поведінку жертви й агресора. Якщо не протистояти людям з агресивною поведінкою, вони можуть відчути безкарність, агресивна поведінка для них може стати звичною у спілкуванні. Нетерпимість і дратівливість, характерні для підліткового віку, можуть згодом стати рисами характеру. Такі люди можуть використовувати агресію і насильство як зручний для них спосіб розв’язування будь-яких непорозумінь. Під час спілкування часто сперечаються, звинувачують інших у власних помилках, навмисно дратують співрозмовників. Недоброзичлива поведінка може провокувати конфліктні ситуації.
У людей, яких постійно ображають, може поглиблюватися відчуття образи. Вони часто можуть перебувати в поганому настрої, у них може порушитися сон. Може зростати ще й невпевненість у собі, а відтак і складнощі у спілкуванні з оточуючими. Такі люди можуть згодом стати надто пасивними, мати низьку самооцінку, втратити здатність до самозахисту.
У життєвих ситуаціях важливо навчитися протидіяти агресії та насильству.
Способи протидії агресії та насильству




Доброта, людяність, толерантність і терпимість допоможуть протистояти насильству й жорстокості.

 Для самозахисту використовуй набуті навички прийняття зважених рішень, ефективного спілкування, конструктивного розв’язання конфліктів, упевненої поведінки.

Як протистояти насильству
Грубість і образи в Інтернеті, знущання в школі, хуліганство на сусідніх вулицях - все це стає серйозною проблемою, викликаючи у людей страх і депресію.
Якщо ти став жертвою постійних докучань хулігана або задираки, та часом відчуваєш себе безпорадним і нездатним протистояти насильству. Тим не менш, ти можеш дещо зробити, щоб знову відчути впевненість у собі і впоратися з ситуацією.

1.  Розкажи комусь про ситуації, що склалася. Якщо ти вже звертався до батьків або вчителів, але вони від тебе тільки відмахнулися, продовжуй звертатися знову і знову. Знайди серед друзів того, чиї батьки вникнуть в твої проблеми. Нарешті, коли хулігани починають вимагати у тебе гроші або загрожують побити, повідом про це в поліцію.

2.   Якщо до тебе прив'язався нахабний задирака, старайся звільнитися від нього без суєти, спокійно і рішуче. Хулігани схожі на собак. Вони відчувають, коли їх бояться, і продовжують приставати знову і знову, якщо жертва тікає або реагує занадто емоційно. Не показуй страху, говори рівним голосом, не відповідай на образи і покидай місце події якомога швидше. 

3.  Намагайся завжди перебувати в компанії друзів. Особливо важливо не залишатися на самоті, якщо назріває бійка. Тому поясни ситуацію друзям і попроси у них підтримки і допомоги.

4. Не показуй переляку, розгубленості і взагалі будь-якого почуття, яке може підштовхнути хулігана до нових приставань. Чим помітніше твій страх, тим охочіше задирака продовжуватиме свої знущання. Якщо ти зробиш вигляд, що не звертаєш на хулігана уваги, він, швидше за все, переключиться на іншу, більш вразливу жертву. 

5. Записуй все, що з тобою відбувається. Заведи щоденник, в якому день за днем відзначай знущання, погрози та інші хуліганські вчинки. Поіменно назви всіх хуліганів. Це може стати в нагоді пізніше, коли ти будеш розмовляти з представниками влади або іншими людьми, відповідальними за порядок. Твої щоденники стануть показаннями свідків, і відповідальні особи зрозуміють, наскільки серйозна ситуація, що склалася.

6. Запам'ятай: в тому, що відбувається немає твоєї провини. Хулігани чіпляються до людей через свій негативний досвід. Швидше за все, вони самі колись були жертвами насильства, походять з неблагополучних сімей, страждають комплексом неповноцінності або заздрісні. Часто вони вибирають жертв навмання, але згодом продовжують до них приставати через душевну черствість. Якщо ти це зрозумієш, то побачиш, яким жалюгідним і убогим є насправді твій кривдник. Це, безсумнівно, допоможе тобі тримати свої емоції під контролем. 


Люди мають право жити в середовищі без агресії та насилля. Агресивна поведінка не сприяє доброзичливим стосункам серед однолітків. Вона шкодить здоров’ю всіх учасників суперечки. У підлітковому середовищі можуть трапитися вияви агресії та насилля. Задля безпеки і збереження здоров’я важливо навчитися протидіяти агресивній поведінці й припиняти насилля.

1 коментар: