понеділок, 3 жовтня 2016 р.

Різдво Пресвятої Богородиці




Ведучий 1.
Різдво́ Пресвято́ї Богоро́диці, або Мала́ Пречи́ста — релігійне свято християнської церкви на честь Богородиці Діви Марії, матері Ісуса Христа, що є одним з дванадесятих свят. Святкується щороку  21 вересня. У цей день підкреслюється, що Божа Мати є великою праведницею, помічницею і заступницею людей, покровителькою сільського господарства, яка народженням Христа зробила перший крок до вічного спасіння усіх людей.


Ведучий 2.
На честь свята Різдва Пресвятої Богородиці в Україні та поза її межами зведено чимало храмів.
Ведучий 1.
Згідно із загальноприйнятим переказом Діва Марія народилася в будинку Йоакима і Анни, який знаходився в північно-східній частині Єрусалиму. Зараз це територія Мусульманського кварталу Старого міста, біля Левових воріт.
Ведучий 2.
У невеличкому галілейському місті Назареті жила літня подружня пара - Іоаким і Анна. Обоє були праведні і благочестиві. Святе подружжя Іоаким і Анна довгий час були бездітними і плакали про те, що у них немає дітей. Одного разу Іоаким у велике свято приніс в Єрусалимський храм дари Господу Богу. Але священик не захотів прийняти дарів Іоакима, тому що він був бездітний, а діти вважалися благословенням Божим.
Ведучий 1.
Тим часом дружина його, що залишалася вдома, теж почула, що первосвященик в храмі відмовився прийняти їх дари через бездітність. Вона дізналася також, що чоловік її, засмучений і плачучий, пішов у пустелю, і сама заплакала. Анна пішла у свій сад, сіла під деревом лавровим, зітхнула і, глянувши на небо повними сліз очима, помітила вгорі, на дереві, гніздо, в якому пищали маленькі пташенята. «Навіть птахи мають дітей, а у нас немає такого щастя у старості», - подумала Анна.
Ведучий 2.
Раптово їй з'явився ангел Господній. Він сказав: «Ти зачнеш і народиш Дочку, благословенну, вище всіх. Через Неї отримають благословення Боже і всі земні народи. Через Неї буде дано всім людям Порятунок. Ім'я їй буде Марія».
Ведучий 1.
У той же самий час ангел з'явився в пустелі і Іоакиму. Він сказав: «Іоакиме! Бог почув твою молитву, і Він даруватиме тобі Свою благодать. Твоя дружина Анна зачне і народить тобі Дочку, яка буде радістю для всього світу. Ось тобі знак, що я говорю тобі правду: йди до храму до Єрусалиму, і там, біля Золотих воріт, знайдеш свою дружину Анну, якій я сказав те ж саме». 
Ведучий 2.
Здивований Іоаким, дякуючи всім серцем Богові, з радістю поспішно вирушив у Єрусалим, до храму. Там, як сказав йому ангел, він побачив Анну, що молиться Богу біля Золотих воріт, і розповів їй про ангела. Вона також розповіла чоловікові про все, що бачила і чула про народження Дочки. Помолившись Господові і вклонившись Йому в храмі, подружжя повернулося додому.
Ведучий 1.
Через дев'ять місяців у Анни народилася Дочка, найчистіша і найблагословенніша. Вища за все, що було коли-небудь створено, початок нашого спасіння, наша молитовна заступниця перед Богом. Про різдво Її раділи небо і земля. З нагоди Її народження Іоаким приніс Богові великі дари і жертви, отримав благословення первосвященика, священиків і всіх людей за те, що удостоївся благословення Божого.

Красиве галилейське місто Назарет
Переказ давніх літ донині береже.
Там у трудах, у молитвах безперестанних
Жили Йоаким і його дружина Анна.
Їх скроні срібними снігами замело,
І сили слабшали, і в зморшках все чоло,
В благочестивій старості нема опори,–
Бездітним світ прийдеться їм покинуть скоро.
Старих людей цих дошкуляв таємний сум,
Лились горючі сльози від журливих дум,–
Христа пришестя не побачить покоління,
Коли здійсниться їм розплата неодмінно.
Вони підносили до Бога молитви,
Щоб дарував дитя, й обітницю дали:
Як народити дитинча дарує змогу,
Вони його посвятять на служіння Богу.
Нарешті зглянувсь над молитвами Творець,
Печалям чесних старців Він поклав кінець.
Солодким сном здавалися здійснéнні мрії –
В них народилось немовля, дочка Марія.
Мов райське бачення осяяло їх дім,
Здавалось, ангели загостювали в нім,
Забулися скорботи, швидко дні спливали,
Марія в батьківській любові підростала.
Володарка й надія всіх людей зроста,
І має народити Господа – Христа.
Різдво це всій Вселенній радість сповістило
І сонце правди всім народам засвітило.
Ведучий 2.
Празник Різдва Божої Матері у Східній Церкві належить до дуже давніх Богородичних празників, хоча не можна точно визначити часу, коли він з'явився.
Ведучий 1.
Сьогодні, в свято Різдва Божої Матері, візьмімо собі приклад з Пресвятої Богородиці. Молячись Богові та очікуючи, що вислухана буде наша молитва, - докладімо трохи більше зусиль та старань. Просімо Господа Ісуса Христа, щоби, зокрема, через праведне й боговіддане життя Пресвятої Діви Марії Він навчив нас добре молитись, постійно читати й розважати над Святим Письмом і уникати гріха та - завдяки й заради Своєї хресної жертви й славного Воскресіння - помилував, зцілив і спас нас!
Ведучий 2.
Маріє! Ти пречиста, могутня, пресвята, предобра між усіма сотворіннями. Щоб всі люди пізнали й полюбили Тебе так, як Ти на це заслуговуєш. Щоб ми могли Тебе любити всім серцем! Радію з Того, що Тебе, наша предобра, пресвята Мати, так багато душ на землі любить і величає, що Тебе прославляють ангельські хори в небі.
Ведучий 1.
Милосердя двері відкрий нам, Благословенна Богородице, щоб ми, на Тебе надіючись, не загинули, а від усякого лиха Тобою визволилися. Бо Ти є спасіння роду християнського.
Усю надію мою на Тебе покладаю, Мати Божа, збережи мене під покровом Твоїм.


Немає коментарів:

Дописати коментар